Merkollande? Partnerstwo Francji i Niemiec w Unii Europejskiej w okresie rządów prezydenta Franęoisa Hollande’a - KOSZEL, BOGDAN (Rocznik Integracji Europejskiej, 2013)
Po przejęciu władzy we Francji przez prezydenta F. Hollande’a w maju 2012 r. współpraca francusko-niemieckawUnii Europejskiej uległa osłabieniu, ale nie przełożyło się to jakoś szczególniena kooperację na płaszczyźnie bilateralnej. Konieczność ścisłej współpracy w celu przezwyciężenia kryzysu strefy euro zmuszała Berlin i Paryż do korygowania własnych ambitnych planów i wypracowywania niezbędnych kompromisów. Z kolei obchody okrągłej rocznicy 50-lecia traktatu elizejskiego nakazywały wypracowywanie strategii rozwoju wzajemnych relacji na następne lata. W Unii Europejskiej oba państwa są skazane na współpracę, ponieważ w powszechnej opinii Niemcy i Francja stanowią nadal motor integracji europejskiej i gwarancję jej stabilnego rozwoju.