Polska Ludowa wobec relacji RWPG–EWG - BARABASZ, ADAM (Rocznik Integracji Europejskiej, 2018)
Zasadniczym celem artykułu było przedstawienie długiego i skomplikowanego procesu nawiązania stosunków pomiędzy RWPG a EWG i wypracowania oczekiwanych stosunków handlowych pomiędzy podmiotami. W artykule zaprezentowano również stanowisko Polski wobec EWG, która będąc członkiem RWPG nie mogła zrezygnować z pryncypiów państw socjalistycznych. Z biegiem czasu w różny sposób dążyła do rozwijania współpracy z EWG, zdając sobie sprawę, że tylko tą drogą może zahamować regres gospodarki polskiej i w dalszej konsekwencji wpłynąć pozytywnie na nastroje w społeczeństwie polskim.