Polityka ochrony rynku Unii Europejskiej wobec importu z Chin - SKRZYPCZYŃSKA, JOANNA (Rocznik Integracji Europejskiej, 2018)
Celem artykułu jest analiza polityki handlowej Unii Europejskiej wobec Chin w kontekście zmian jakie są związane z wygaśnięciem okresu przejściowego członkostwa Chin w WTO, które nastąpiło w grudniu 2016 roku. Wygaśnięcie owego okresu przejściowego wymusza na Unii Europejskiej pewne zamiany zwłaszcza w postępowaniach antydumpingowych. Dla zrealizowania celu pracy przyjęto że przyznanie lub nie statusu gospodarki rynkowej Chinom jest przede wszystkim decyzją polityczną wymagającą uwzględniani sprzecznych interesów państw członkowskich UE.