Napływ osób poszukujących ochrony międzynarodowej do Polski na tle państw UE w okresie kryzysu migracyjnego w UE (2014–2016) - ADAMCZYK, ANITA (Rocznik Integracji Europejskiej, 2018)
Przedmiotem rozważań niniejszego artykułu są zagadnienia związane z kryzysem migracyjnym w UE w latach 2014–2016. W artykule została dokonana analiza ilościowa zjawiska uchodźctwa do państw UE, w tym i Polski. W artykule przedstawiono reakcję społeczeństw poszczególnych państw unijnych na napływ osób poszukujących ochrony międzynarodowej po 2014 roku oraz próby rozwiązania problemu imigracyjnego na poziomie UE. Uwypuklono w nim zjawisko napływu do Polski osób szukających schronienia oraz przeanalizowano pochodzenie i stan liczebny osób, które w badanym okresie otrzymały ochronę międzynarodową na podstawie różnych decyzji prawnych.