Grecja pod rządami SYRIZY a Unia Europejska - Ratajczak, Anna (Rocznik Integracji Europejskiej, 2019)
Autorka w artykule poddaje analizie trzy lata rządów lewicowej SYRIZY w Grecji. Omawia podłoże historycznego zwycięstwa partii pod wodzą Aleksisa Tsiprasa w wyborach parlamentarnych w 2015 r. Ponadto analizuje przebieg negocjacji z greckimi wierzycielami dotyczącymi III programu pomocowego. Zwraca też uwagę na konieczność stopniowego odchodzenia od sprzeciwu wobec polityki oszczędności oraz reakcje społeczne na wprowadzane reformy. W końcowej części, autorka pracy wskazuje na bieżące wyzwania rządu greckiego.