Przystąpienie Słowacji do Unii Europejskiej - Żarna, Krzysztof (Rocznik Integracji Europejskiej, 2019)
Niniejszy artykuł opiera się na założeniu, że polityka rządu Vladimira Meciara, w szczególności liczne przypadki naruszeń praw człowieka, negatywnie wpłynęła na proces przystąpienia Republiki Słowackiej do Unii Europejskiej. W porównaniu z innymi państwami regionu Europy Środkowej, w przypadku słowackich partii politycznych osiągnęły one narodowy konsensus dotyczący przystąpienia do Unii Europejskiej.