Europejskie źródła zjawiska kultu jednostki - Żyromski, Marek (Rocznik Integracji Europejskiej, 2019)
Zadaniem niniejszego artykułu jest próba podejścia porównawczego do zjawiska kultu jednostki, które stanowiło cechę charakterystyczną trzech systemów politycznych o charakterze totalitarnym, które rozwinęły się w Europie po pierwszej wojnie światowej, a mianowicie Włochy pod rządami Benito Mussoliniego, nazistowska Trzecia Rzesza oraz stalinowski Związek Radziecki. Stąd też po ogólnej prezentacji zjawiska kultu jednostki w tych trzech systemach politycznych o charakterze totalitarnym, dokonano analizy czterech kwestii. A mianowicie: tak zwane „produkty kultu”, metody używane w propagandzie kultu jednostki, funkcje kultu jednostki oraz postawy samych totalitarnych przywódców w stosunku do kultu jednostki skoncentrowanego na ich osobach.