System polityczny Unii Europejskiej a politologiczne i polityczne uwarunkowania aktywności Rady UE i Rady Europejskiej - Czachór, Zbigniew (Rocznik Integracji Europejskiej, 2019)
Jeżeli przyjąć, iż relacja Rada UE – Rada Europejska w kontekście poziomego podziału władzy opiera się na systemie checks and balances, czyli systemie „hamulców i równoważników”, nacisk musi zostać położony na równowagę, a nie oddzielenie władz/podmiotów ją wykonujących. Dlatego kompetencje i władza państwa i Unii Europejskiej są w formule tej relacji do pewnego stopnia wymieszane i nakładają się na siebie. Jednocześnie każdy z podmiotów dysponuje uprawnieniami decyzyjnymi, tworząc mechanizm politycznego oddziaływania. Władza Rady UE i Rady Europejskiej odseparowane są w sensie instytucjonalnym (strukturalnym i personalnym), ale nie funkcjonalnym, gdyż w rzeczywistości ich uprawnienia są ze sobą powiązane. Wynikiem konkurencji o władzę jest tu jej dzielenie, które opiera się na „wspólnym korzystaniu”, a więc łącznym wykonywaniu jej funkcji, zadań i ról. Uprawnienia jednej władzy nie powinny być bezpośrednio ani całkowicie wykonywane przez żadną z pozostałych władz i żadna z władz nie powinna uzyskać zdecydowanej przewagi nad innymi. To przesłanie towarzyszyć musi zarówno prezydencji Rady UE, jak i Przewodniczącemu Rady Europejskiej.