Kształtowanie się zmiennych koalicji w polityce rolnej Unii Europejskiej – założenia konceptualizacyjne badań politologicznych - Miecznikowska, Justyna (Rocznik Integracji Europejskiej, 2019)
Artykuł jest opracowaniem konceptualizacyjnym stanowiącym przygotowanie do badań nad kształtowaniem się zmiennych koalicji między państwami członkowskimi w polityce rolnej Unii Europejskiej. W pierwszej kolejności dokonana została ocena stanu badań, następnie przeselekcjonowano problemy uzasadniając zasadność prowadzonych rozważań. Zaproponowano hipotezy badawcze wraz z pytaniami prowadzącymi do weryfikacji hipotez. W dalszej części artykułu podjęto próbę wskazania paradygmatów oraz technik i narzędzi pomocnych w zdiagnozowaniu zaproponowanych problemów badawczych.