Zarządzanie europejską polityką kosmiczną - Słomczyńska, Irma (Rocznik Integracji Europejskiej, 2020)
Celem tego artykułu jest analiza EPK w kontekście różnych sposobów zarządzania. Zakładając, że EPK jest unikalnym i wielowymiarowym produktem dynamicznych procesów politycznych, technologicznych i społecznych koordynowanych przez UE, jej państwa członkowskie oraz państwa trzecie i wdrażanych w środowisku międzynarodowym, należy odpowiedzieć na kilka pytań badawczych. Po pierwsze, czy istnieje jakiś szczególny sposób zarządzania, który należy zastosować do analizy implemetacji EPK? Po drugie, w jaki sposób UE wprowadziła politykę kosmiczną i problematykę zasobów kosmicznych do europejskiej agendy? Po trzecie, w jaki sposób EPK można osadzić w kontekście ogólnego procesu integracji europejskiej? W artykule zastosowano jakościowe podejście badawcze, a także aparat teoretyczny z zakresu studiów nad integracją europejską i nauk politycznych. Głównym wnioskiem tego artykułu jest stwierdzenie, że najbardziej obiecującym sposobem zarządzania w EPK jest zarządzanie eksperymentalne. Oryginalność artykułu wynika z zastosowania nowopowstałej teorii eksperymentalnego zarządzania w analizie coraz ważniejszego segmentu działalności UE.