Unia Europejska w obliczu wojny Rosji z Ukrainą - Khmilevska, Polina (Rocznik Integracji Europejskiej, 2022)
Brutalna rzeczywistość barbarzyńskiej agresywnej wojny w środku Europy wymaga pełnej mobilizacji i zjednoczenia sił nie tylko Ukrainy, ale także tak ważnych podmiotów, jak państwa członkowskie Unii Europejskiej. Niestety, okazało się jednak, że mimo tak jednoznacznej sytuacji Unia Europejska ponownie boryka się z wewnętrznymi argumentami i brakiem jedności. Artykuł analizuje liczbę państw członkowskich UE w zależności od ich stanowiska w wojnie rosyjsko-ukraińskiej i omawia przyczyny i konsekwencje.