Trzy dekady relacji Unii Europejskiej z Mołdawią – od współpracy do perspektywy członkostwa - Tkachuk, Olesia (Rocznik Integracji Europejskiej, 2022)
Celem badawczym pracy jest analiza ewolucji dwustronnych stosunków między Unią Europejską a Mołdawią od lat 90. XX w. do chwili obecnej, ze szczególnym uwzględnieniem udziału republiki mołdawskiej w Europejskiej Polityce Sąsiedztwa i Partnerstwie Wschodnim oraz podpisania i realizacji umowy stowarzyszeniowej. Współczesne wyzwania i zagrożenia (m.in. rosyjska agresja na Ukrainę) w znacznym stopniu wpłynęły na bezpieczeństwo UE, a także rozwój stosunków między UE a krajami sąsiedzkimi. W szczególności przed Mołdawią (jak i Ukrainą) otwarta została perspektywa członkostwa w strukturach UE. W pracy autorka postawiła hipotezę badawczą, iż mimo przyznania Mołdawii statusu kraju kandydującego do UE, republika wciąż posiada znaczące problemy wewnętrzne, brak rozwiązania których może w dużym stopniu odroczyć w czasie rozpoczęcie negocjacji akcesyjnych lub wręcz zahamować unijno-mołdawską współpracę.