Polska w polityce rozwojowej UE: aktywny uczestnik czy pasywny donator? - Szynol, Monika (Rocznik Integracji Europejskiej, 2022)
Przystąpienie do Unii Europejskiej (UE) znacznie wpłynęło na strukturę i wielkość polskiej Oficjalnej Pomocy Rozwojowej (ODA). Od 2004 roku większość pomocy przekazywana jest przez Polskę kanałami wielostronnymi (średniorocznie 73%), z dominującą wśród nich pozycją UE (rocznie 90% wielostronnej i jednocześnie 66% całości ODA). Głównym dysponentem polskich funduszy pomocowych pozostaje więc UE. Głównym celem niniejszego artykułu jest określenie wkładu (zarówno politycznego, jak i finansowego) Polski w politykę rozwojową Unii Europejskiej. Nie mniej istotna jest weryfikacja poziomu aktywności państwa w zakresie kształtowania tej polityki, co wiąże się z promowaniem własnych interesów (długo- i krótkoterminowych) na forum UE.