Na drodze do członkostwa we Wspólnotach Europejskich. Polityczne, ekonomiczne i społeczne przemiany w Grecji, Hiszpanii, Portugalii na łamach tygodnika “Polityka” - Barabasz, Adam (Rocznik Integracji Europejskiej, 2022)
Zasadniczym celem artykułu jest przedstawienie poglądów i opinii redakcji tygodnika “Polityka” na rozszerzenie procesu integracji europejskiej o Grecję, Hiszpanię i Portugalię w latach 1981–1987. Zamierzeniem autora jest przybliżenie reakcji publicystów opiniotwórczego tygodnika w Polsce na przemiany polityczne, ekonomiczne i społeczne zachodzące w krajach południa Europy. W artykule zastosowano metodę historyczną, metodę analizy źródeł i zawartości prasy. Przydatne okazały się również metody: instytucjonalno-prawna, porównawcza, decyzyjna oraz behawioralna.