Francuska Europa, Europa Macrona – progresywna polityzacja projektu integracyjnego - Borkowski, Paweł J. (Rocznik Integracji Europejskiej, 2023)
Opracowanie analizuje francuską wizję dynamiki integracji przedstawianą przez prezydenta Emmanuela Macrona i proponuje dla jej charakterystyki określenie progresywna polityzacja. Autor wskazuje w jaki sposób francuski przywódca łączy stałe elementy polityki V Republiki z własnymi koncepcjami i pokazuje jak proponowana diagnoza ma na celu nie ucieczkę przed polityzacją – co było zasadniczą cechą tradycyjnych przywódców obozu prointegracyjnegoale świadome w niej uczestnictwo.