Propozycje wybranych zmian ustrojowych w UE w projektach Parlamentu Europejskiego oraz francusko-niemieckiej grupy roboczej z 2023 r. - Węc, Janusz (Rocznik Integracji Europejskiej, 2024)
Przedmiotem artykułu jest analiza komparatystyczna propozycji Parlamentu Europejskiego i francusko-niemieckiej grupy roboczej z 2023 r., dotyczących zmian w czterech horyzontalnych elementach składowych ustroju UE, a mianowicie aksjologii, budżecie rocznym oraz wieloletnim, wzmocnionej współpracy i procedurze rewizji traktatów. Analiza prowadzi autora do konkluzji, że inicjatywa zwołania kolejnej konferencji międzyrządowej była nie tylko przedwczesna, ale także opierała się na taktycznym manewrze tych państw, podobnie jak w przypadku Konwentu w sprawie przyszłości Europy (2002–2003) i Konferencji Międzyrządowej (2003–2004), że rozszerzenie UE o potencjalnie dziewięć nowych państw członkowskich wymagało radykalnej reformy systemu UE.