Ewolucja niemieckiej polityki bezpieczeństwa cybernetycznego w latach 2011–2024 - Mickiewicz, Piotr (Rocznik Integracji Europejskiej, 2024)
Celem artykułu jest ukazanie zakresu i procesu ewolucji niemieckiej polityki bezpieczeństwa cybernetycznego w kontekście zaleceń opracowywanych przez instytucje UE. Wykazano w nim, że odporność cyfrowa RFN jest osiągana poprzez skorelowane działania organów federalnych państwa i aktorów korzystających z systemów i sieci teleinformatycznych, zwłaszcza ze sfery biznesu, nauki i edukacji. W jej kreowaniu uwzględniane są zalecenia instytucji UE, które stanowią jeden z elementów prawnych i organizacyjnych pozwalających na stworzenie systemu zapewniającego określony poziom bezpieczeństwa cybernetycznego. Przyjmowane rozwiązania w pełni wpisują się w unijną strategię cyberbezpieczeństwa, co pozwala państwu niemieckiemu współkreować unijną politykę w tym zakresie. Dotyczy to zwłaszcza działań na rzecz wdrożenia dyrektywy NIS 2. Natomiast państwo niemieckie nie zamierza się angażować, a wręcz dąży do ograniczenia zakresu potencjalnych wspólnotowych przedsięwzięć ofensywnych o charakterze polityczno-militarnym, nawet jeżeli przyjąć one by miały charakter działań wyprzedzających.