AfD o Unii Europejskiej i Europie w 2024 r. Analiza treści programów wyborczych - Wiliński, Mateusz (Rocznik Integracji Europejskiej, 2024)
Wybory, które odbyły się w Niemczech w 2024 r. potwierdziły rosnącą popularność AfD, która stopniowo umacnia swoją pozycję na scenie politycznej RFN. Proces ten szczególnie widoczny jest we wschodniej części kraju, gdzie partia cieszy się wyższym niż ogólnoniemieckie poparciem. Celem niniejszego opracowania jest analiza wybranych treści programów wyborczych tej partii przygotowanych przed wyborami do Parlamentu Europejskiego oraz wyborami krajowymi w Brandenburgii, Saksonii i Turyngii, dotyczących kwestii unijnych i europejskich.