Wolna Partia Demokratyczna w wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2024 roku - Kruk, Aleksandra (Rocznik Integracji Europejskiej, 2024)
W wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2024 roku Wolna Partia Demokratyczna poparła liberalizm gospodarczy i społeczny. Program wyborczy FDP stanowił kontynuację wcześniejszych celów politycznych i reakcję na potrzeby modernizacji polityki europejskiej. Wolna Partia Demokratyczna broniła w kampanii wyborczej tożsamości programowej pomimo wzrostu społecznego poparcia dla ugrupowań protestu. Kampania wyborcza Wolnej Partii Demokratycznej odbywała się w sposób tradycyjny oraz z wykorzystaniem internetu, poprzez prezentowanie w mediach wydarzeń wyborczych oraz aktywność w mediach społecznościowych. Liberałowie osiągali zróżnicowane wyniki na terytorium Niemiec, ostatecznie zdobywając 5 mandatów w Parlamencie Europejskim i przystępując do frakcji Renew Europe.