Teoretyzowanie europejskiej (dez)integracji – logika porządkowania i destabilizowania polityki - Spalińska, Aleksandra (Rocznik Integracji Europejskiej, 2025)
Polikryzys UE wywołał pytania o jej przyszłość (Riddervold, Trondal i Newsome, 2021). Jednak wyjaśnienia dynamiki dezintegracji wciąż poszukuje się w tradycyjnych teoriach integracji (Zielonka, 2014; Vollaard, 2018), co grozi podobnie ograniczonymi wnioskami. Kolejnym problemem jest koncentracja na czynnikach wewnętrznych, a nie zewnętrznych, zamiast traktowania ich obu w ramach ujednoliconych ram (Hofmann, 1966; Vollaard, 2018). Ciągłe poleganie na modelach państwowo-centrycznych dodatkowo ogranicza analizę, ponieważ UE nie jest państwem. W niniejszym artykule autorzy dowodzą, że dezintegracja składa się z procesów kształtowanych przez zewnętrzną logikę porządkowania zakorzenioną w globalnej dynamice gospodarczej. Logiki te – takie jak finansjalizacja – wynikają z napięć w globalnym kapitalizmie. W ten sposób integracja i dezintegracja stają się odrębnymi logikami, wykorzystywanymi w szerszych walkach o władzę. Opierając się na badaniach nad formowaniem się ustroju politycznego i globalizacją, artykuł przedstawia dialektyczne ramy teoretyczne do teoretyzowania europejskiej (dez)integracji i jej sprzecznych procesów politycznych.