Polska wobec strategii „od pola do stołu” Unii Europejskiej. Kontrowersje i punkty zwrotne - Marzęda-Młynarska, Katarzyna (Rocznik Integracji Europejskiej, 2025)
Artykuł analizuje sposób, w jaki strategia „Od pola do stołu” (Farm to Fork – F2F), będąca kluczowym elementem Europejskiego Zielonego Ładu, została przyjęta i wdrażana w Polsce. Skupia się na głównych kontrowersjach, działaniach adaptacyjnych oraz punktach zwrotnych w procesie jej implementacji. W artykule zidentyfikowano napięcia między celami środowiskowymi UE a realiami społeczno-gospodarczymi sektora rolno-żywnościowego w Polsce. W analizie wykorzystano metodę desk research, uzupełnioną o dane pierwotne z wywiadów z przedstawicielami branży rolnej. Wnioski wskazują na dominację podejścia reaktywnego, brak długofalowej strategii krajowej oraz silny wpływ czynników politycznych i społecznych na przebieg transformacji.