Relacje Unii Europejskiej z państwami niedemokratycznymi: przypadek Republiki Kuby i Chińskiej Republiki Ludowej. Perspektywa porównawcza – 2004 i 2024 - Adamiszyn-Kontek, Aleksandra; Sokolski, Mikołaj (Rocznik Integracji Europejskiej, 2025)
Relacje zewnętrzne Unii Europejskiej są istotnym zagadnieniem w perspektywie współczesnych założeń i zasad funkcjonowania wspólnoty europejskiej. Autorzy w ramach niniejszego artykułu podejmują analizę szczególnego typu relacji Unii Europejskiej z państwami nie-demokratycznymi, tj. z Republiką Kuby i Chińską Republiką Ludową w oparciu o wyznaczniki związane z pojęciami demokratyzacji, europeizacji ad extra i value based partnerships. Przedstawiony został stan relacji pomiędzy tymi podmiotami na rok 2004 i 2024. Ukazane zostały różnice, które zdeterminowały sposób postrzegania wskazanych państw przez Unię Europejską. W ramach przeprowadzonej komparatystyki, autorzy syntetycznie przedstawiają wyraźną zmianę prowadzonej przez Komisję Europejską polityki kształtującej relacje pomiędzy tymi partnerami w oparciu o ramę poznawczą oraz kwestie polityczne, ekonomiczne i normatywne. Zaobserwowano również, że poza wykształconymi partnerstwami o charakterze bilateralnym pomiędzy UE a Chinami i Kubą wskazane państwa zdynamizowały relacje także między sobą. Autorzy zwracają uwagę na to, że mimo wcześniejszego założenia istotności wartości w kontekście budowania partnerstw (w oparciu o dokumenty strategiczne), w ujęciu praktycznym wartości demokratyczne nadal nie są determinantem tych relacji. Kwestie ekonomiczne nadal stanowią podstawowy wymiar budowania relacji.