Wybrane partie polityczne wobec wyzwań odbudowy i rozwoju gospodarki morskiej w Polsce - Rewizorski, Marek; Zych, Zofia (Rocznik Integracji Europejskiej, 2025)
Głównym celem artykułu jest promocja i wsparcie polityki morskiej państwa przez polityków po 1989 roku jako istotnego czynnika rozwoju polskiej gospodarki morskiej. Brak spójnej polityki morskiej państwa i związane z tym zaniedbania infrastrukturalne, finansowe i kadrowe doprowadziły do spadku zarówno konkurencyjności, jak i tempa rozwoju polskiej gospodarki morskiej, zwłaszcza w okresie bezpośrednio po transformacji ustrojowej w Polsce. Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na tworzenie korzystnych warunków dla funkcjonowania podmiotów gospodarki morskiej, będącej elementem gospodarki narodowej. Równie istotne jest tworzenie ustawodawstwa wspierającego działalność gospodarki morskiej oraz promowanie tradycji morskich obecnych w Polsce od okresu międzywojennego. Zaangażowanie partii politycznych w sprawy związane z członkostwem Polski w Unii Europejskiej może również stanowić wsparcie dla europejskiej polityki morskiej. Morze Bałtyckie jest ważne dla państwa z wielu względów – przede wszystkim ekonomicznych, strategicznych, ale także społecznych i politycznych. Działania partii politycznych powinny koncentrować się na silnym akcentowaniu potrzeby dostrzegania i inwestowania w gospodarkę morską traktowaną jako obszar szeroki i wielowymiarowy, nie zapominając o kwestiach środowiskowych.