Dylematy polityki migracyjnej w Niemczech w świetle debaty parlamentarnej w latach 2021–2024 - Jamro, Mateusz (Rocznik Integracji Europejskiej, 2025)
Artykuł analizuje dylematy polityki migracyjnej w Niemczech w latach 2021–2024 w świetle debat parlamentarnych w Bundestagu. Niemcy, jako najpopularniejszy kraj docelowy imigracji, muszą mierzyć się ze złożoną dynamiką społeczną, gospodarczą i polityczną związaną z migracją. W związku z tym polityka migracyjna odgrywa kluczową rolę w regulowaniu przepływów migracyjnych i kształtowaniu relacji między migrantami a społeczeństwem przyjmującym. Odnosząc się do trzech dylematów zdefiniowanych w tekście, autor sugeruje, że polityka migracyjna Niemiec prawdopodobnie stanie się w przyszłości bardziej restrykcyjna, z większym naciskiem na migrację zarobkową i ograniczeniami dotyczącymi innych form imigracji.