Transpozycja modelu ojcostwa w przestrzeni życia społecznego. Obszary, implikacje oraz potrzeba edukacyjnych wzmocnień - Ratajczak, Łukasz P. (Rocznik Pedagogiczny, 2023)
Artykuł kompiluje informacje dotyczące transformacji modelu ojcostwa, która odnosi się do zmian obserwowanych w stopniowym, a w ostatnich dekadach intensyfikującym się odchodzeniu od tradycyjnych wzorców i oczekiwań wobec roli ojca na rzecz tworzenia nowych stylów funkcjonowania rodzicielskiego współczesnych mężczyzn. Nowy model ojcostwa przynosi korzyści wszystkim członkom rodziny, zwłaszcza dzieciom. Biorąc pod uwagę mocno zakorzeniony model tradycyjnego ojcostwa, istnieje potrzeba wzmocnienia tego nowego konstruktu. W wyniku działań edukacyjnych i wspierających dąży się, z jednej strony, do zwiększenia zaangażowania ojców w obowiązki opiekuńcze i jednoczesnego przezwyciężania nierówności w relacjach rodzinnych, a z drugiej strony, do zwiększenia społecznej i kulturowej akceptacji modelu aktywnego ojcostwa.