Etyka troski a doświadczenie bycia z osobą z głęboką intelektualną i wieloraką niepełnosprawnością - Kopeć, Danuta (Rocznik Pedagogiczny, 2024)
Etyka troski, która skupia się na relacyjnym charakterze ludzi i wymiarze cielesnym funkcjonowania człowieka, oferuje nową perspektywę badawczą, którą można zastosować do analizy eksploracyjnej danych. Doświadczenia związane z przebywaniem z osobą z głęboką niepełnosprawnością intelektualną i wieloraką niepełnosprawnością (PIMD). Artykuł omawia koncepcję etyki troski, opracowaną przez dwóch jej kluczowych przedstawicieli, Carol Gilligan i Eva Feder Kittay. W kontekście przebywania z osobą z PIMD, pojęcia badane są kwestie niezależności, zależności i współzależności. Specjalną uwagę poświęca się na zrozumienie relacji i sposobu, w jaki jest ona opisywana w ramach etyki opieka i opieka jako wyraz troski.