Wyzwania i perspektywy edukacji międzykulturowej w ramach polityki oświatowej - Soloshenko , Veronika (Rocznik Pedagogiczny, 2024)
Artykuł przedstawia próbę scharakteryzowania relacji zachodzących między założeniami edukacji międzykulturowej a ich wdrażaniem w polityce oświatowej. Podano przykłady uwarunkowań historycznych i społecznych oraz pokazano ich wpływ na rozwój idei integracji międzykulturowej. W artykule przywołane zostały kluczowe dokumenty międzynarodowe, które wyznaczają kierunek działań pedagogicznych w zakresie realizowania idei edukacji międzykulturowej. Artykuł przedstawia opisy transformacji, którym ulega polska polityka integracyjne. Podano również przykłady zmian zachodzących bezpośrednio na łamach edukacji. Dynamika zmian w oświacie powoduje potrzebę wdrażania odpowiednich rozwiązań systemowych. Wyposażenie nauczycieli w podstawową wiedzę i kompetencji z zakresu międzykulturowości oraz stała praca asystentów międzykulturowych to główne sposoby poprawy jakości rozwijania idei integracji międzykulturowej w wymiarze edukacyjnym.