Młodzież akademicka i jej gotowość do podejmowania zadań ponadosobistych – refleksja badawcza - Remiszewska, Zofia (Rocznik Pedagogiczny, 2024)
Artykuł jest komunikatem z badań. Przedstawia problematykę dotyczącą gotowości młodzieży akademickiej do podejmowania zadań ponadosobistych w kontekście jej doświadczeń dzieciństwa (dom rodzinny i edukacja szkolna). Badania, których wyniki prezentowane są w artykule, miały charakter ilościowy. Zastosowano w nich analizę regresji wielokrotnej w celu zidentyfikowania predyktorów gotowości do podejmowania zadań ponadosobistych wśród doświadczeń dzieciństwa. Z sześciu predyktorów, które zakwalifikowały się do modelów regresji określających związek z gotowością do podejmowania zadań ponadosobistych, część ma dodatni (wzmacnia), a część ujemny (osłabia) związek ze zmienną objaśnianą. Z badań wynika, że różne doświadczenia dzieciństwa, zarówno te związane z relacjami rodzinnymi, zastosowaniem środków dyscyplinujących, jak i sytuacją socjalno-bytową oraz edukacją szkolną, mogą w różny sposób kształtować gotowość młodych ludzi do angażowania się w działania ponadosobiste.