Profilaktyka w szkole oparta na dowodach naukowych: skuteczność interwencji i wyzwania - Jaskulska, Sylwia (Rocznik Pedagogiczny, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie kluczowych założeń profilaktyki szkolnej opartej na dowodach naukowych, omówienie skuteczności przykładowych programów oraz identyfikacja wyzwań związanych z ich realizacją. Artykuł ma charakter koncepcyjny i opiera się na przeglądzie literatury oraz baz indeksujących programy profilaktyczne oparte na dowodach naukowych.