Strukturalny Model Pracy z Kartami Metaforycznymi w pracy terapeutycznej i edukacyjnej - Gulczyńska, Anna; Szutarska, Magdalena (Rocznik Pedagogiczny, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie zagadnień dotyczących zastosowań kart metaforycznych jako ustrukturalizowanego sposobu prowadzenia procesu terapeutycznego. Praca z kartami metaforycznymi charakteryzuje się pewną strukturą, niezależną od modalności, a wynikającą ze sposobu budowania metafor i skojarzeń przez jednostkę oraz sposobu spożytkowania tego przez terapeutę. W artykule zaprezentowano autorską metodykę jaką stanowi Strukturalny Model Pracy z Kartami Metaforycznymi. Model ten, oparty o aspekty: treściowy, asocjacyjny i relacyjny, stanowi uporządkowaną propozycję zastosowania tego narzędzia. W celu bardziej precyzyjnej egzemplifikacji teorii, posłużono się dedykowanymi przykładami. Karty metaforyczne stają się uniwersalnym narzędziem, niejako ponad “podziałami” szkół terapeutycznych. Koniecznym jest jednak podkreślenie, że karty metaforyczne, ta jak i inne narzędzia terapeutyczne, wymagają konceptualizowania w oparciu o teorię.