Aktywność muzyczna uczniów Szkoły Podstawowej nr 83 im. Emilii Waśniowskiej „Łejery” w Poznaniu - przykład unikatowych w skali Polski praktyk edukacyjnych - Sadowska, Katarzyna (Rocznik Pedagogiczny, 2024)
Przedmiotem badań w niniejszym opracowaniu jest aktywność muzyczna dzieci i młodzieży ze Szkoły Podstawowej nr 83 w Poznaniu „Łejery”. Celem przyjętym przez autorkę jest ukazanie owej aktywności (na wybranych przykładach) i ukazanie jej znaczenia w koncepcji szkoły. Aby odpowiedzieć na pytanie badawcze: „jak przedstawia się aktywność muzyczna dzieci i młodzieży w Szkole Podstawowej nr 83 w Poznaniu?” posłużono się metodą analizy źródeł, wśród których wymienić można „łejerskie” śpiewniki, realizacje fonograficzne, artykuły z prasy i strony internetowe powiązane ze placówką. Wśród źródeł wywołanych wymienić należy wywiady realizowane przez autorkę (w roku szkolnym 2023/2024) z Jerzym Hamerskim – założycielem „Łejerów”. Osadzając badania w paradygmacie badań jakościowych, podczas czynionych analiz poszukiwano informacji dostarczających wiedzy na temat badanego zjawiska w oparciu o analizę treści. Dodatkowo, autorka posłużyła się techniką obserwacji, którą realizowała w roku szkolnym 2023/2024, a podczas której uczestniczyła aktywnie w życiu szkoły. „Łejery” są przykładem dobrych praktyk w obszarze edukacji muzycznej, a dzieci uczęszczające do Szkoły Podstawowej nr 83 w Poznaniu są nie tylko rozśpiewane, wrażliwe na sztukę, nie tylko chętnie partycypują w wydarzeniach kulturalnych, ale także upowszechniają muzykę poza szkołą. „Łejery” czynią z muzyki narzędzie wsparcia wszechstronnego rozwoju dzieci i młodzieży i niezależnie od zmieniających się tzw. „wytycznych ministerialnych”, dokładają wszelkich starań, by promować edukację muzyczną w polskim szkolnictwie.