Superwizja w edukacji – nowy wymiar profesjonalnego rozwoju nauczycieli - Siemionow, Justyna (Rocznik Pedagogiczny, 2025)
Wielowymiarowe i dynamiczne zmiany jakie obecnie mają miejsce w otaczającej rzeczywistości determinują funkcjonowanie szkoły i stawiają przed nauczycielami nowe zadania. To generuje nie tylko dodatkowe obowiązki dla nauczycieli, ale także wywołuje u nich obciążenie emocjonalne związane z nadmiarem i różnorodnością zadań. Niezbędna zatem staje się refleksja nad własnym działaniem, analiza mocnych i słabych stron pedagogicznego warsztatu pracy, a także dbałość nie tylko o profesjonalny, ale również o osobisty rozwój. Odpowiedzią na te potrzeby szkoły i nauczycieli może być superwizja, definiowana jako ścieżka działań na której nauczyciele będą poszukiwać rozwiązań oraz analizować własne działania, a doświadczenia poddawać krytycznej refleksji. Artykuł prezentuje rozważania na temat superwizji w edukacji jako jednej z form wsparcia zawodowego nauczycieli, przy jednoczesnym zwróceniu uwagi na istniejące bariery w środowisku szkoły, bez zmian których, mogą pojawić się poważne trudności w jej wprowadzaniu. Przedstawione analizy prezentują wyraźny i nieodosobniony głos przemawiający za koniecznością wprowadzeniem superwizji do szkół.