Rola tutoringu w podnoszeniu efektywności dydaktyczno-wychowawczej na przykładzie Piątkowskiej Szkoły Społecznej im. dr Wandy Błeńskiej w Poznaniu - Radziłowska, Katarzyna (Rocznik Pedagogiczny, 2025)
Artykuł ukazuje znaczenie tutoringu w zwiększaniu efektywności edukacyjnej i rozwojowej w Piątkowskiej Szkole Społecznej im. dr Wandy Błeńskiej w Poznaniu. Odwołując się do modeli teoretycznych (m.in. psychologii pozytywnej, analizy transakcyjnej), autorka analizuje włączenie tutoringu w praktykę szkolną. Główne ustalenia wskazują na jego pozytywny wpływ na autonomię uczniów, ich motywację oraz odporność emocjonalną. Badanie podkreśla znaczenie tutoringu jako strategicznego narzędzia w procesie reformy edukacyjnej.