Rola ojca we współczesnej rodzinie w opinii studentek i studentów - Kaszubska-Dziergas, Patrycja (Rocznik Pedagogiczny, 2025)
Celem badania było poznanie opinii studentek i studentów na temat roli ojca we współczesnej rodzinie. Badaniem objęto 144 osoby studiujące w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym, w tym 88 studentów Uniwersytetu Opolskiego oraz 56 studentów Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że rola ojca we współczesnej rodzinie postrzegana jest jako zjawisko złożone. Oboje partnerzy dzielą obecnie odpowiedzialność za utrzymanie rodziny, a także za obowiązki domowe i opiekuńcze. Ojciec aktywnie uczestniczy w życiu dziecka na każdym etapie jego rozwoju – od narodzin aż po osiągnięcie samodzielności. Przewija dziecko, karmi je, czyta bajki na dobranoc, bawi się z nim, odprowadza i odbiera z przedszkola czy szkoły, a także pomaga w odrabianiu lekcji. Chętnie angażuje się również w codzienne zakupy, sprzątanie czy gotowanie. Współcześni ojcowie są bardziej świadomi i zaangażowani w rozwój swoich dzieci, co czyni ich działania wysoce efektywnymi. W przeciwieństwie do wcześniejszych modeli nie są już surowi i zdystansowani, lecz przeciwnie – prezentują postawę partnerską, cechuje ich ciepłe i przyjazne podejście, większa pewność siebie oraz zwiększona zdolność do wyrażania uczuć zarówno w relacjach małżeńskich/partnerskich, jak i w relacjach ojciec–dziecko.