Studenci w świecie cyfrowym – Czy nomofobia jest im bliska? - Jazdon, Anna (Rocznik Pedagogiczny, 2025)
Głównym celem napisania niniejszego artykułu było przedstawienie rozpowszechnienia nomofobii wśród studentów. Dotychczasowa literatura wskazuje, że to właśnie młodzi ludzie są szczególnie narażeni na negatywne konsekwencje związane z nadużywaniem technologii. Ponieważ telefon stał się integralną częścią naszego codziennego życia, obserwuje się występowanie nowych zjawisk (takich jak nomofobia czy FOMO), które mogą negatywnie wpływać na dobrostan użytkowników. W przeprowadzonym badaniu postanowiono sprawdzić, czy polscy studenci doświadczają nomofobii oraz czy płeć, wiek, a także typ kierunku studiów (społeczny / niespołeczny) mają związek z poziomem doświadczanej nomofobii. W badaniu wykorzystano kwestionariusz NMP-Q w polskiej adaptacji autorstwa Wojciecha M. Czerskiego oraz pytania dotyczące częstotliwości korzystania z telefonu do różnych celów. Analiza wykazała, że większość respondentów doświadcza nomofobii na średnim poziomie. Co więcej, wyższe wyniki w skali uzyskiwały kobiety, co jest zgodne z wcześniejszymi badaniami. W odniesieniu do wieku respondentów zaobserwowano istotną zależność w wymiarze Rezygnacji z Wygody — im młodszy był badany, tym wyższy uzyskał wynik. Okazało się również, że studenci kierunków społecznych osiągali statystycznie istotnie wyższe wyniki jedynie w wymiarze Rezygnacji z Wygody oraz w ogólnym wyniku skali. W przyszłych badaniach warto uwzględnić dodatkowe zmienne, takie jak samotność, cechy osobowości czy ryzyko depresji, ponieważ mogą one mieć istotny wpływ na doświadczenie i nasilenie nomofobii.