‘Let’s play a game’ – inclusive education in the Pierre Bourdieu’s illusio space - Kołodziejczak, Karolina; Sajdak-Burska, Anna (Rocznik Pedagogiczny, 2022)
Artykuł opisuje planowane badania nad praktyką kształcenia integracyjnego w Polsce w latach 2022-2023. Podstawą teoretyczną badań są ideologie edukacyjne oraz koncepcja społeczeństwa. W artykule opisano proponowaną metodę badawczą. Przeprowadzone zostanie badanie jakościowe. Problemem badawczym proponowanego badania jest odpowiedź na pytanie, jak wygląda przestrzeń kształcenia integracyjnego. Celem badań jest krytyczna analiza funkcjonowania klas integracyjnych w obszarze edukacji szkolnej, której efektem będzie opisanie rzeczywistości i mechanizmów obecnych w kształcenia integracyjnym. Badania będą umiejscowione w paradygmacie interpretatywnym. Stworzona została matryca kategorii do krytycznej analizy dyskursu, który związany jest z kształceniem integracyjnym. Matryca ta może być pomocna w opisie tego, jakie znaczenia nadawane są elementom procesu edukacyjnego (cele oparte na podstawie aksjologicznej, metody, treści, sposoby kontroli i oceny).