Uniwersytet w procesie zmian - Solarczyk-Ambrozik, Ewa (Rocznik Pedagogiczny, 2023)
Szkolnictwo wyższe definiowane jest przez charakter generowanej i rozpowszechnianej wiedzy, jego role społeczne, cechy studentów i kadry akademickiej, a także przez dynamikę zmian zachodzących w środowisku społeczno-gospodarczym i kulturowym, szczególnie w kontekście postępu technologicznego i cywilizacyjnego. Artykuł ten poświęcony jest omówieniu zmian o charakterze globalnym, regionalnym i instytucjonalnym, które prowadzą do transformacji w obszarze szkolnictwa wyższego – odchodzenia od modelu humboldtowskiego w kierunku rozwoju uniwersytetu przedsiębiorczego. Poruszane zagadnienia w kontekście modyfikacji misji i strategii uniwersytetów obejmują globalną kulturę edukacyjną, „cichą rewolucję edukacyjną”, komercjalizację szkolnictwa wyższego oraz ideę uczenia się przez całe życie. Refleksja nad tymi kategoriami pojęciowymi pozwala umieścić temat w konkretnej perspektywie teoretycznej.