Skuteczność wdrażania technologii gier w szkoleniu zawodowym na uczelniach wyższych - Suvorova, Liudmyla; Kukharonok, Svitlana (Rocznik Pedagogiczny, 2023)
Artykuł opisuje skuteczność mechanizmów praktycznego wykorzystania technologii gier, a mianowicie zasady ich wdrażania we współczesnych uczelniach wyższych. W kontekście dzisiejszych wyzwań kwestia optymalizacji, innowacji i dostępności wiedzy pozostaje niezwykle istotna. Liczne zmiany w reformie systemu szkolnictwa wyższego wymagają coraz intensywniejszego poszukiwania takich form i metod edukacji, które przyczyniałyby się do kształtowania kompetencji zawodowych, umiejętności komunikacyjnych, zdolności i umiejętności ogólnokulturowych oraz społecznie ważnych zasad. Równie ważne jest dobieranie oryginalnych technik, które byłyby skuteczne w kompleksowym szkoleniu językoznawców. Na podstawie procesu nauczania przedmiotów cyklu filologicznego studentów Żytomierskiego Uniwersytetu Politechnicznego oceniono skuteczność wykorzystania technologii gier w procesie kształcenia przyszłych specjalistów oraz ich bezpośredniego wykorzystania technik gry podczas praktyk. Metoda obserwacji pedagogicznej w połączeniu z ankietą w Google Forms umożliwiła analizę funkcjonalnego znaczenia elementów gier na zajęciach z przedmiotów cyklu filologicznego, potwierdzając skuteczność gier jako narzędzia sensorycznego.