Algorytmy wykorzystania słowników na zajęciach z języków obcych - Chernysh, Oksana; Verhun, Тetiana; Levkivska, Krystyna (Rocznik Pedagogiczny, 2023)
Słowniki stanowią nieocenione źródło dla uczących się języków obcych. Dostarczają informacji o znaczeniu nowych słów, ich właściwościach gramatycznych oraz użyciu, co w efekcie wzbogaca zasób słownictwa i umiejętności językowe uczniów. Umiejętność korzystania ze słownika jest przydatna zarówno podczas czytania, jak i pisania. Chociaż odgadywanie znaczenia nieznanych terminów na podstawie kontekstu jest przydatną strategią, nie zawsze jest ona niezawodna, zwłaszcza w przypadku rzadkich lub specjalistycznych słów. Ponadto uczniowie nie zawsze mają możliwość skorzystania z pomocy nauczycieli lub rówieśników. Dlatego biegłość w korzystaniu ze słowników odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu samodzielnych uczniów, którzy polegają na własnych decyzjach, wysiłkach i stylach uczenia się.