Twórczy nauczyciel w edukacji polonijnej – egzemplifikacje ze szkolnej praktyki - Kasprzak, Michalina (Rocznik Pedagogiczny, 2023)
Artykuł przedstawia podstawowe założenia dotyczące twórczej roli nauczycieli w edukacji polskiej społeczności za granicą na przykładzie wybranych szkół sobotnich w Hiszpanii, Islandii, Turcji i Włoszech. Podkreśla znaczenie działalności polskich szkół w środowiskach dwujęzycznych i wielojęzycznych we współczesnym świecie. Artykuł opisuje wybrane przykłady działań prowadzonych z dziećmi w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym w ramach praktyki sześciu placówek. Zwraca również uwagę na rolę doświadczeń nauczycieli w inspirowaniu uczniów i rodziców do współpracy przy projektach oraz zaangażowania w życie polskich społeczności w Polsce i za granicą. Podkreślono ideę współpracy pomiędzy instytucjami polskimi a instytucjami polonijnymi w zakresie wspierania kompetencji nauczycieli w edukacji małych dzieci.