Treść kształcenia zawodowego i praktycznego nauczycieli-filologów na Ukrainie - Haidai, Iryna; Kosheleva, Marina (Rocznik Pedagogiczny, 2023)
Celem artykułu jest analiza treści kształcenia zawodowego i praktycznego przyszłych nauczycieli-filologów na przykładzie programu nauczania dla kierunku 014 „Edukacja średnia. Język angielski i literatura” na Politechnice Państwowej w Żytomierzu. Autorzy dokonują przeglądu programu nauczania na rok akademicki 2021/2022 dla tego kierunku. W artykule stwierdzono, że kształcenie nauczycieli-filologów składa się z trzech cykli: ogólnego, zawodowego i praktycznego. Z kolei pierwsze dwa cykle dzielą się na dwie części: przedmioty edukacyjne części normatywnej i zmiennej. W artykule obliczono procentowy udział czasu nauki przeznaczonego na przedmioty edukacyjne części normatywnej i zmiennej cyklu kształcenia zawodowego kierunku 014 „Edukacja średnia. Język angielski i literatura” w roku akademickim 2021/2022. Wnioskuje się, że kształcenie zawodowe i praktyczne nauczycieli-filologów na Ukrainie jest zrównoważone dzięki odpowiedniemu podziałowi czasu nauki na podstawowe przedmioty filologiczne i metodyczne. Przedmioty edukacyjne do wyboru w części zmiennej znacząco wzbogacają program nauczania, przyczyniając się tym samym do pozytywnej dynamiki w przyswajaniu wiedzy przez studentów.