Podwójnie wyjątkowi – osoby z ADHD jako uczniowie zdolni - Racka, Marianna (Rocznik Pedagogiczny, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie zjawiska uczniów dwukrotnie wyjątkowych – osób, które są uzdolnione, a jednocześnie zmagają się z trudnościami wynikającymi z takich schorzeń jak ADHD. Pierwsza część artykułu zawiera przegląd badań i literatury, podkreślając trudności w diagnozowaniu tych uczniów z powodu zjawiska maskowania ich drugiej wyjątkowości. Zwrócono uwagę na istnienie stereotypów związanych z określonymi diagnozami oraz znaczenie kontekstu zachowań ocenianych przez nauczycieli i diagnostów. W artykule wprowadzono koncepcję ADHG (Attention Divergent Hyperactive Gifted) – uczniów, którzy są jednocześnie uzdolnieni i mają ADHD. Wskazano na potrzebę zmiany paradygmatu, polegającej na przesunięciu uwagi z trudności, z jakimi mierzą się ci uczniowie, na podkreślanie ich potencjału. Artykuł akcentuje konieczność zwiększenia świadomości istnienia uczniów ADHG oraz kontynuowania badań nad metodami diagnozowania i wspierania ich rozwoju.