Zadania domowe – zło konieczne czy szansa na rozwój? Międzynarodowe spojrzenie na istotę zadań domowych w świetle badań komparatystycznych - Mańkowska, Anna (Rocznik Pedagogiczny, 2023)
Artykuł analizuje istniejące badania porównawcze w dziedzinie edukacji dotyczące pracy domowej, przedstawiając zarówno jej pozytywne, jak i negatywne aspekty z perspektywy szkoły, ucznia oraz rodziny. Analiza opiera się na badaniach krajowych i międzynarodowych, tworząc tabelę porównawczą argumentów. Mimo fragmentarycznego charakteru tych badań pozwala to zrozumieć główne kierunki analiz w literaturze przedmiotu. W artykule zastosowano metodę analizy treści dokumentów pisanych, takich jak artykuły, książki i publikacje. Omówiono również historię pracy domowej i jej ewolucję w kontekście zmian w kulturze edukacji i życia rodzinnego. Badania międzynarodowe, w tym badania PISA, pokazują zróżnicowane podejścia do pracy domowej oraz ich wpływ na wyniki uczniów. Poruszono także kwestie pozytywnych praktyk związanych z pracą domową, takich jak organizowanie świetlic naukowych po zajęciach, które mogą zmniejszać nierówności społeczno-ekonomiczne w osiągnięciach uczniów. Dyskusja na temat pracy domowej podkreśla potrzebę kontekstualizacji praktyk edukacyjnych oraz uwzględnienia różnych perspektyw i wartości społecznych. Wnioski z analizy wskazują na złożoność debaty dotyczącej pracy domowej i potrzebę uwzględniania lokalnych uwarunkowań oraz potrzeb społecznych przy podejmowaniu decyzji dotyczących edukacji.