Dzieciństwo w doświadczeniu życia. Szkic autobiograficzny - Zamojska, Eva (Rocznik Pedagogiczny, 2023)
Tekst jest próbą autoanalizy. Analizuję w nim własne wspomnienia z wczesnego dzieciństwa, wykorzystując swoją obecną wiedzę. Odwołując się do jakościowych metod badawczych, takich jak autoetnografia i autobiografia, staram się opisać specyficzne warunki społeczne i kulturowe dorastania w latach 60. XX wieku w małym przygranicznym miasteczku na południu Czechosłowacji. Podejmuję refleksję nad kilkoma pytaniami: Jakie ukryte przesłania dotyczące podziałów i relacji między dorosłymi a dziećmi wyłaniają się z moich wspomnień? Jakie podziały klasowe leżały u podstaw sposobów, w jakie dorośli traktowali dzieci? Jak wyglądała dynamika płci w szkołach i rodzinach?