Ramy interpretacyjne i klucze powiązań w narracjach narodowych: przyczynek do socjologicznej analizy podręczników do historii - Hildebrandt-Wypych , Dobrochna (Rocznik Pedagogiczny, 2024)
Artykuł podejmuje refleksję nad metodologicznymi możliwościami badania podręczników do historii, łącząc podejścia socjologiczne i historyczne. Podręczniki pełnią rolę nie tylko narzędzi edukacyjnych, lecz także mechanizmów kształtowania tożsamości zbiorowej. Zastosowanie makrospołecznej analizy kontekstowej oraz badania ram interpretacyjnych pozwala uchwycić proces konstruowania i rekonstruowania narracji historycznych w odpowiedzi na społeczne potrzeby teraźniejszości i przyszłości. Odwołując się m.in. do metafory palimpsestu M. van der Vlies, artykuł ukazuje podręczniki jako przestrzeń, w której ślady wcześniejszych narracji pozostają obecne i kształtują kolejne interpretacje. Takie ujęcie pozwala dostrzec, jak narracje historyczne są nieustannie przepisywane, negocjowane i reinterpretowane, a także jak dynamiczna interakcja różnych warstw pamięci wpływa na kształtowanie znaczeń. Integracja perspektyw historycznej i socjologicznej umożliwia pełniejsze uchwycenie podręczników jako nośników pamięci kulturowej i narzędzi społecznego konstruowania rzeczywistości.