Studenci kierunków pedagogicznych wobec zmian klimatycznych. Komunikat z badań - Bednarczuk-Kasprzyk , Joanna; Kamińska , Małgorzata (Rocznik Pedagogiczny, 2024)
W artykule przedstawiono wyniki badań postaw studentów i studentek kierunków pedagogicznych w Szkole Wyższej im. Pawła Włodkowica w Płocku wobec przyczyn i skutków zmian klimatu. Badania przeprowadzono metodą ankiety z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza. Szczegółowe problemy badawcze obejmowały pytania dotyczące poziomu wiedzy na temat zmian klimatu, stosunku emocjonalnego do zachodzących zmian i tendencji do podejmowania działań na rzecz ograniczenia kryzysu klimatycznego oraz zróżnicowania postaw respondentów ze względu na zmienne niezależne, takie jak: płeć, wiek, miejsce zamieszkania. Analiza wyników wykazała, że ​​większość badanych studentek i studentów prezentowała postawy receptywne. Pomimo świadomości zachodzących procesów i ich antropogenicznych przyczyn, poziom wiedzy respondentów był niski. Respondenci najczęściej charakteryzowali się również ambiwalentnym stosunkiem emocjonalnym do zmian klimatu. Większość studentek i studentów prezentowała umiarkowaną skłonność do aktywnego działania na rzecz ograniczenia kryzysu, które mieściły się w wąskim spektrum działań opartych głównie na nieco przestarzałej edukacji ekologicznej. Stwierdzono zależność pomiędzy poziomem wiedzy studentek i studentów a zaangażowaniem w działalność proklimatyczną.