Edukacja i praca pedagogiczna wobec problemu zaburzeń odżywiania młodzieży - Głowiak , Daria (Rocznik Pedagogiczny, 2024)
Okres dojrzewania to etap pełen wyzwań i ważnych zmian w życiu młodego człowieka. Zachodzące zmiany w zakresie rozwoju poznawczego, emocjonalnego i biologicznego w połączeniu ze zmianami współczesnego świata silnie obciążają kondycję psychiczną adolescentów, którzy nie pozostają obojętni wobec docierających do nich bodźców zewnętrznych. Wręcz przeciwnie okres adolescencji to czas szczególnej wrażliwości oraz podatności w tym aspekcie. Kult ciała, jeden z wiodących standardów XXI wieku stworzył powszechny szczególnie w krajach wysokorozwiniętych światopogląd, który głosi iż posiadanie szczupłego ciała, bez niedoskonałości jest gwarantem sukcesów na tle życia prywatnego, społecznego i zawodowego. Młodzi ludzie podążając za tym przekonaniem i presją posiadania atrakcyjnego w opinii społecznej ciała podejmują praktyki radykalnych diet i wzmożonej aktywności fizycznej. Działania te w wielu przypadkach prowadzą do rozwoju zaburzeń odżywiania. Współczesna edukacja oraz praca pedagogiczna stoją zatem, przed ważnym zadaniem, a zarazem wyzwaniem edukowania i udzielania wsparcia adolescentom w konfrontacji ze zjawiskiem zaburzeń odżywiania, w ramach działań profilaktycznych, szerzenia świadomości społecznej, przekazywania rzetelnej wiedzy o odżywianiu i korzyściach dbania o dobrostan psychiczny i fizyczny. Metody: Niniejszy artykuł stanowi pracę przeglądową po literaturze przedmiotu dotyczącej problemu zaburzeń odżywiania wśród młodzieży. Rezultaty: W treści artykułu zawarty został opis kluczowych elementów zaburzeń odżywiania, czynników wyzwalających i symptomów świadczących o prawdopodobieństwie rozwoju choroby. Ponadto artykuł zawiera opis systemowej wiedzy przekazywanej uczniom na temat odżywiania i dbania o zbilansowany oraz zdrowy styl życia, jaką obejmuje edukacja szkolna, a także zalecenia dotyczące pracy pedagogicznej w zakresie pracy z młodzieżą.