Działalność innowacyjna nauczyciela: Uwarunkowania i ewaluacja procesu zmiany - Borkowska, Anna; Barecka, Karina (Rocznik Pedagogiczny, 2024)
Nauczyciel jako kreator zmiany jest odpowiedzialny za zdefiniowanie celu innowacji pedagogicznej, jej zakresu i sposobu ewaluacji. W artykule przedstawiono rozważania teoretyczne na temat ewaluacji innowacji przy wykorzystaniu założeń modelu Obszary Wpływów. Przedstawiono ogólne wnioski dotyczące ewaluacji warunków działalności innowacyjnej trzech nauczycieli. Opracowano je na podstawie przeprowadzonych z nimi wywiadów.