Cechy osobowe nauczycieli cenione przez młodzież - Czapla, Małgorzata (Rocznik Pedagogiczny, 2024)
W artykule skupiono się na znaczeniu determinant osobowościowych nauczycieli dla wyznaczenia kierunku działań, mających na celu stworzenie przestrzeni relacji sprzyjającej optymalizacji rozwoju młodych ludzi. Profesja nauczycielska ma charakter wielowymiarowy, eklektyczny, wynikający z konieczności posiadania różnorodnych kompetencji zawodowych. Jakość i zakres tych kompetencji definiują indywidualne właściwości nauczycieli. Założono swoisty paralelizm pomiędzy złożonymi właściwościami nauczyciela a jego cechami osobowymi. Teoria pedeutologiczna prezentuje teoretyczne modele osobowe nauczycieli w powiązaniu z efektywnością pracy z uczniami. Stąd założono, że źródłem efektywności są nie tylko dyspozycje instrumentalne, ale także aksjologiczne i osobowe. Zbadano jakie cechy osobowe nauczycieli uczniowie cenią najbardziej oraz czy profil zainteresowań uczniów ma związek z ich preferencjami odnośnie cech osobowych nauczycieli? Dla rozstrzygnięcia problemów badawczych przeprowadzono badania o charakterze jakościowym i ilościowym na próbie 903 studentów pierwszego roku, reprezentujących 4 kierunki studiów: medyczny, informatyczny, pedagogiczny i związany z kulturą fizyczną.