Pokolenie Z na filologii romańskiej/francuskiej: aspiracje życiowe i wyzwania edukacyjne - Blachowska-Szmigiel, Marzena (Rocznik Pedagogiczny, 2025)
W świetle dyskursu humanistycznego typowy przedstawiciel Pokolenia Z jest zorientowany na cele zewnętrzne (bogactwo, sławę, wizerunek), a tym samym motywowany korzyściami zewnętrznymi. Choć perspektywa pokoleniowa ułatwia definiowanie standardów edukacyjnych, jednocześnie prowadzi do uproszczeń i stereotypizacji, co może skutkować stygmatyzacją jednostki oraz niedopasowaniem procesu edukacyjnego do jej rzeczywistych aspiracji i potrzeb. Z dydaktycznego punktu widzenia zasadne jest zatem pytanie, w jakim stopniu powyższy obraz Pokolenia Z znajduje odzwierciedlenie – w określonym kontekście edukacyjnym – w konkretnych grupach studentów. W artykule odpowiadamy na to pytanie, odnosząc się do studentów drugiego roku filologii romańskiej (obecnie filologii francuskiej) na studiach I stopnia. W tym celu omawiamy wyniki badania dotyczącego ich aspiracji życiowych, co pozwala nam określić ich potrzeby edukacyjne oraz wyzwania, jakie stawiają przed kadrą akademicką. Choć badanie zaprezentowane w artykule nie może zostać uogólnione na inne lub późniejsze roczniki studentów filologii romańskiej/francuskiej, jego wyniki zachęcają do podjęcia dyskusji na temat poszukiwania równowagi między standaryzacją a indywidualizacją/personalizacją kształcenia formalnego na każdym etapie. W dłuższej perspektywie rozważamy możliwe kierunki transformacji edukacji formalnej w kontekście płynnej nowoczesności.